We zitten nu middenin te winter. Niet per se het seizoen van de watersport, terwijl het juist in de winter erg mooi kan zijn om op het water te vertoeven. Wanneer de sneeuw is gevallen en het landschap is bedekt met een dikke laag witte, verse sneeuw lijkt de wereld wel een ansichtkaart. Hoe fijn is het dan om met een rubberboot met motor rustig door dit sprookjesachtige landschap te varen? Maar waar moet je rekening mee houden als je in de winter gaat varen met je rubberboot met motor?

Het winterklaar maken van de boot

De meeste bootbezitters maken hun rubberboot met motor in de loop van het najaar, als de dagen korter worden en guur herfstweer Nederland teistert, winterklaar. Ook als je van plan bent om je boot in de winter te gebruiken is het alsnog belangrijk om je boot winterklaar te maken. Deze jaarlijkse onderhoudsbeurt zorgt er namelijk voor dat je je boot goed naloopt en dit is een goed moment voor kleine reparaties. Vooral als je een rubberboot met motor hebt is het belangrijk om het brandstofsysteem extra goed na te lopen.

Brandstofsysteem van een rubberboot met motor

Hoe zorg je het beste voor het brandstofsysteem van een rubberboot met motor? Zorg er allereerst voor dat de brandstoftank volledig volgetankt is, zodat condens in het brandstofsysteem voorkomen wordt en voeg een flesje fuel stabilizer toe. De fuel stabilizer zorgt, zoals de naam al doet vermoeden, ervoor dat de brandstof optimaal blijft. Zo staat je rubberboot met motor direct klaar voor gebruik.

Tips voor varen in de winter

Ten slotte nog een paar tips voor als je in de winter gaat varen met je rubberboot met motor. Het spreekt misschien voor zich, maar zorg ervoor dat je warm gekleed bent. Dicht boven het water is de temperatuur namelijk lager dan op het land. De kou van het water voel je ook in de boot en het is niet uit te sluiten dat koud water in de boot of op jezelf beland. Denk er ook aan om een telefoon met opgeladen batterij mee te nemen. Mocht je tijdens je vaartocht pech krijgen en niet zelfstandig het land kunnen bereiken kan je in ieder geval hulp inschakelen. Aangezien de dagen in de winter kort zijn en de duisternis aan het eind van de middag erg snel intreedt is het erg verstandig om ook een waterbestendige lamp mee te nemen in je rubberboot met motor.