Er wordt gezegd dat ouderdom met gebreken komt. En daar is niks aan gelogen. Sommige gebreken zijn heel vervelend, maar redelijk onder controle te houden door voedingssupplementen als chondroïtine. Denk dan aan bijvoorbeeld artritis of andere problemen met gewrichten en bewegen. Chondroïtine is het minder bekende broertje of zusje van glucosamine. En zoals in veel families geldt: samen staan ze sterk. Dus een combinatie van glucosamine en chondroïtine is zeker aan te raden bij gewrichtsproblemen.

Chondroïtine voor dagelijks gebruik

Er is aangetoond dat een dagelijks gebruik van chondroïtine zorgt voor een betere smering van je gewrichten. Je kraakbeen blijft beter in model en zal minder snel slijten. Dat is natuurlijk ook wat glucosamine doet, maar samen werken ze toch het best. Je maakt de stof zelf aan en je kunt het dus niet uit voeding halen. Daarom is het fijn dat je chondroïtine gewoon via capsules kunt innemen. De aangeraden dagelijkse hoeveelheid is 1200 mg. Dat zijn twee capsules. Wanneer je dit gewoon inpast in je dagelijkse routine, hoef je er verder niet over na te denken.

Voor chondroïtine moet je wel wat geduld hebben

Anders dan bij glucosamine duurt het bij chondroïtine even voor je effect merkt. Je moet dus even volhouden en consequent zijn. Dan merk je op een bepaald moment zeker een verschil. En omdat je ondertussen natuurlijk ook al begonnen bent met glucosamine gaat het steeds beter en beter met je gewrichten. Je bent niet meer te stoppen! Werken in de tuin? Geen probleem. Fietstochten maken? Geen probleem. Een avondje (of twee) dansen? Geen enkel probleem. Dat is toch wel iets om naar uit te kijken!

Chondroïtine is alleen voor volwassenen

Het gebruik van chondroïtine wordt over het algemeen gezien als zeer veilig. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, wordt het gebruik van dit supplement afgeraden. Er is namelijk nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid voor je (ongeboren) kindje. Ook voor kinderen in de groei wordt het gebruik van dit supplement afgeraden. Kinderen zijn nog in de groei, zowel met hun botten als met hun hormonen. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de werkende stoffen om met zekerheid te kunnen zeggen dat gebruik veilig is voor kinderen. Voor volwassenen is er echter geen probleem met langdurig gebruik. Hou je altijd aan de aanbevolen maximale dosis per dag, ga hier nooit overheen!